Hieronder volgt de gebruiksaanwijzing voor de HotMold, deze is tevens
hier te
downloaden.
Download de PDF (klik op het plaatje)

HotMold - mallen voor glasfusen in de HotPot
Hoe gebruikt u de HotMold?
U bereidt de mal eerst voor met ThinFire en Fibre Paper.
- Plak een ThinFire papiertje met Elmer's Glue aan de onderzijde van de mal.
- Draai de mal zodat om u de randen (binnenzijde) van de mal kunt bekleden met een strookje Fibre Paper. Het strookje mag iets boven de mal uitsteken.
Ook hier helpt het om een paar druppels Elmer's Glue te gebruiken om het papier vast te plakken aan de rand.
Druk het papier stevig aan (met bijvoorbeeld een potlood).
- Over de Fibre Paper plakken we een evengrote rand van ThinFire Paper. Ook deze drukken we stevig aan.
Vullen van de mal met glas
- U legt uw geprepareerde mal op uw HotPot bodem (let op dat u zoals u gewend bent eerst een Fibre Paper laagje op de HotPot bodem legt zodat het glas niet aan de bodem van de HotPot vastsmelt).
- U kunt nu op de (met ThinFire geprepareerde) bodem van de mal een paar druppels Elmer's Glue aanbrengen zodat de stukjes glas gemakkelijker blijven staan.
We starten nu met het vullen van de mal.
- Gebruik kleine stukjes (rest)glas en eventueel frit (altijd dezelfde COE gebruiken).
- Begin met stapelen en vullen. Het glas mag iets boven de rand uitsteken, maar let op dat de stukken niet te groot zijn!
Als tijdens het fusen het glas op een onbeschermd deel van de mal terecht komt dan kunt u dit na afkoelen niet meer verwijderen!
- Zorg dat de mal voldoende gevuld is om de vorm aan te nemen.
Experimenteer met liggende stukjes glas op de bodem voor diepte effect.
Fusen
- Stel uw magnetron in op 300 watt (Standaard HotPot) of 450 watt (Maxi HotPot) en fuse het glas circa 15 tot 20 minuten (controleer regelmatig of er een rode gloed zichtbaar wordt).
Let op!
U dient de mal langzaam te verhitten omdat deze anders haarscheurtjes krijgt of breekt (overigens kan de mal met een haarscheurtje nog steeds gebruikt worden mits bekleed met ThinFire en Fibre Paper zoals hierboven beschreven).
Fuse schema
- Fuse uw glaswerkje in de standaard Hotpot maximaal op 300 watt (circa 20-30 minuten).
In de Maxi HotPot fused u op maximaal 450 watt (circa 30 - 35 minuten).
Als het glas in de Maxi hotpot na 30 minuten nog niet gesmolten is maar het papier wel bruin geworden is dan kunt u het wattage verhogen naar 600 watt totdat het glas smelt.
Toelichting:
Het is van belang dat uw mal niet te snel verhit (of afgekoeld) wordt, elke magnetron en HotPot verschilt qua fuse tijden. Een logboekje helpt om uw ideale combinatie te ontdekken. De mallen zijn getest op 300 watt (Standaard HotPot) en 450 watt (Maxi HotPot). Stel daarom uw magnetron nooit hoger in dan dit wattage bij uw eerste testen in uw magnetron.
- Het fusen met mal duurt iets langer dan zonder mal (omdat ook de mal verhit wordt) bovendien duurt het afkoelen ook iets langer. Neem de tijd voor het fusen én afkoelen.
Controleer regelmatig tijdens het fusen of het glas voldoende gesmolten is door kort (niet langer dan een seconde) de deksel van de HotPot op te tillen en te kijken (vanzelfsprekend gebruikt hierbij geschikte hittebestendige handschoenen en oogbescherming).
Afkoelen
- Is het werkje voldoende gesmolten? Haal dan de HotPot uit de magnetron en plaats deze op een vuurvaste, veilige plek om af te koelen.
- Hou de HotPot gesloten tot het glas en de mal volledig koel zijn, u loopt anders alsnog het risico dat de mal breekt.
- Nu kunt u het glas uit de mal halen. Reinig eventueel met een borstel randjes waar ThinFire Paper op vastzit.
Afwerken
- Het kan zijn dat uw glaswerkje scherpe puntjes heeft, dit komt doordat sommige soorten glas sneller smelten dan andere en deze stukjes glas iets te lang gefused zijn. Deze scherpe randjes kunnen worden bijgewerkt met een glasvijl, knabbeltang of glasslijper.
- Fuse na het bijwerken van de oneffenheden nog een maal zonder mal, maar let wel op dat u niet te lang verhit waardoor het werkje zijn vorm verliest.
Jarenlang plezier
De HotMold mal is gemaakt van hoogwaardige Keramiek, afgebakken op ruim 1200 graden. Zo ontstaat een mal die tegen de hitte van de HotPot én het glas kan.
Zolang de mal, net als het glas, voorzichtig wordt opgewarmd en afgekoeld na het fusen, zult u jarenlang plezier hebben van uw vorm.
Een haarscheurtje door te snel verhitten kan geen kwaad; doordat u de mal bekleedt met Fibre en ThinFire Paper kan het glas niet in de scheur terecht komen.